张济山
发布日期:2010-9-2 19:15:57 阅读次数:15095

教育部长江学者特聘教授,博士生导师,京科技大学新金属国家重点实验室副主任。曾任国家863计划十五新材料领域纳米材料专项总体专家组副组长,973计划项目材料先进制备、成形与加工的科学基础副首席科学家。目前担任《金属学报》和《材料研究学报》编委。多次应邀担任国内外重要学术会议的学术委员会成员或分会主席。主要从事先进材料的设计、制备、评价及应用研究,包括定向凝固与单晶生长、激光区熔悬浮晶体生长、喷射沉积成形技术和纳米材料等。已经获得部级科技进步一等奖二项、二等奖三项和三等奖一项,发表各类研究论文200余篇(其中SCI收录70余篇,被引用200余次),在各种学术会议上做特邀报告20余次,获得国家发明专利二十余项。曾获得中国科学院青年科学家奖国家教委有突出贡献的博士硕士毕业生奖1992年获得国务院颁发的政府特殊津贴。已经负责承担了包括国家自然科学基金重点项目、国家基础研究重大项目(973)、教育部创新团队计划项目和“863”高技术研究项目等一批重要的科研项目。

Dr.ZHANG Jishan is a Professor of Materials Science and Engineering in University of Science and Technology Beijing, and the deputy director of State Key Laboratory for Advanced Metals and Materials. He graduated from the Beijing Institute of Iron and Steel, and received his Ph.D in Toyohashi University of Science and Technology, Japan. Dr. Zhang’s major research fields include design, processing, evaluation and application of advanced materials, for example, directional solidification and single crystal superalloys, spray forming of advanced alloys, advanced metallic nanomaterials, and so on. He has already published more than 200 papers, applied more than 20 patents, and received some high level awards for scientific and technological achievements.